ΕΛΑ ΠΑΠΟΡ – ΕΛΑ ΠΑΠΟΡ
«Έλα παπόρ – έλα παπόρ»
Ματθαίος Τσαχουρίδης
Αφηγητής
Ιωάννης Παπαζήσης
Μία µουσική διαδροµή, µε φωνή και µε δοξάρι.
Ένα µοναδικό αφιέρωµα στον «πατριάρχη της ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη.
Κείµενα: Μιχάλης Κουµπιός

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στις 21.00
Christmas Theater

 

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, µουσικός µε ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία, έχει τη δύναµη να µεταµορφώνει την ποντιακή λύρα, σ’ έναν παλλόµενο οργανισµό.

Πρώτος δάσκαλος, ο παππούς του, από τα 9 του χρόνια. Σπούδασε µουσική στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου Goldsmiths, µε µεταπτυχιακό στην Εθνοµουσικολογία και διδακτορικό στη Μουσική Πρακτική.

Το 2005 του απονεµήθηκε το πρώτο Βραβείο του Ιδρύµατος Τεχνών Βρετανίας, από τον Brian Eno, ως ο καλύτερος ερµηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωµένο Βασίλειο.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης έρχεται στο City Garden Festival για ένα µοναδικό ρεσιτάλ που είναι ταυτόχρονα κι ένα αφιέρωµα στον «πατριάρχη της ποντιακής λύρας» Γώγο Πετρίδη.

Ο Ματθαίος αναφέρει χαρακτηριστικά στη διδακτορική του διατριβή: «Ο Γώγος Πετρίδης (1917-1984) ήταν ίσως ο σηµαντικότερος λυράρης της ποντιακής µουσικής παράδοσης.

Με την τεχνική παιξίµατος της λύρας του, άλλαξε ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο παίζεται και εκτελείται η ποντιακή παραδοσιακή µουσική. Ήταν πρωτοπόρος, αυτός που άνοιξε τον δρόµο ώστε η ποντιακή λύρα να περάσει από την παράδοση στην εξέλιξη, εκτελώντας ένα µουσικό ρεπερτόριο, που δεν ανήκε στην ποντιακή µουσική, εισάγοντας νέες τεχνικές παιξίµατος, δανεισµένες από άλλα µουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ιδιαίτερη αξία στις απεριόριστες µουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας».

Ας ταξιδέψουµε λοιπόν στη γη του Πόντου. Μία µουσική διαδροµή, µε φωνή και µε δοξάρι, για να νιώσουµε µε τη συµβολή των ονειρικών αφηγήσεων του Ιωάννη Παπαζήση, τί θα πει µυσταγωγία, ελεγειακή γοητεία, µαγνητικός λυρισµός και γνήσια οµορφιά.

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στις 21.00
Christmas Theater

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Α ζώνη: 20 ευρώ
Β ζώνη: 15 ευρώ
Φοιτητικά – AMEA: 10 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 7701700
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 211 7701700,  viva.gr & ct.gr