ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΆΙΡΕΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΒΟΜΒΑΗ, ΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑ
«Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Βοµβάη, Τόκιο και Μπαρµπαριά»

Πάνος Δημητρακόπουλος

Mε συνταξιδιώτες τους

Παντελή Θαλασσινό & Νίκο Ξυδάκη

Ειδική εμφάνιση

Ευανθία Ρεµπούτσικα

Τραγουδούν αλφαβητικά

Καλλιόπη Βέττα, Ζαχαρίας Καρούνης, Αρετή Κετιµέ, Κατερίνα Παπαδοπούλου

16 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.00
Christmas Theater

 

Μια πρωτότυπη ταξιδιάρικη συναυλία, µε πρωταγωνιστή το κανονάκι και τον αριστοτέχνη σολίστ του οργάνου, Πάνο Δηµητρακόπουλο.

Επτά προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού (Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Καλλιόπη Βέττα, Ζαχαρίας Καρούνης, Αρετή Κετιµέ, Κατερίνα Παπαδοπούλου) αναδεικνύουν την µαγεία και την αρµονία που προσφέρει το κανονάκι, σε µία µουσική διαδροµή που διατρέχει όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού τραγουδιού. «Στο Σου-Μιτζού», «Στη Σέριφο ήσουν πουλί», «Τα σµυρνέικα τραγούδια», «Γεια και χαρά σου Βενετιά», «Σεβάχ ο θαλασσινός», «Σφίγγα», «Νείλος», «Ένα τραγούδι απ΄ τ΄ Αλγέρι», «Αλεξάνδρεια», «Στο Λιβυκό» και όχι µόνο… Παρόν και το Κανονάκι του Διονύση Σαββόπουλου από την «Ρεζέρβα» του 1979. ‘‘Τούτος ο κανόνας µε το κανονάκι…’’

Ο τίτλος της συναυλίας οφείλεται στον στίχο του Κώστα Βίρβου, ο οποίος όταν κάποτε ρωτήθηκε, ποιο άλλο έγχορδο όργανο του αρέσει εκτός από το µπουζούκι είπε: ‘‘Δεν είµαι Μικρασιάτης ούτε Θρακιώτης αλλά µου αρέσει το κανονάκι’’.

Ο µονόχορδος Κανών µε τον κινητό καβαλάρη του Σάµιου µαθηµατικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα, εξελίχθηκε στο πολύχορδο όργανο τρίγωνον ή επιγόνειον της Ελληνικής Αρχαιότητας. Αργότερα, το συναντάµε µε την ονοµασία ψαλτήριο σε µικρογραφίες και τοιχογραφίες των Ορθόδοξων ναών σε όλη την επικράτεια της Ανατολικής Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, πάντοτε στα χέρια του βασιλιά Δαυίδ.

Στην µεσαιωνική Δύση διαδόθηκε µε συγγενικές ονοµασίες (psaltery, canon κ.α.) στις Αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε Μέση Ανατολή και Τουρκία µε το όνοµα qanoun/kanun και µέσω της θαλασσοκράτειρας Ισπανίας έφτασε στη Νότια Αµερική µε την ονοµασία salterio.

Στην ελληνική µουσική παράδοση, το κανονάκι συνδέθηκε κυρίως µε τους Έλληνες Μικράς Ασίας και Θράκης. Στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, τον ήχο του καθιέρωσαν, το συγκρότηµα Δυνάµεις του Αιγαίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Ευανθία Ρεµπούτσικα.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου δεξιοτέχνη στο κανονάκι Νίκου Στεφανίδη, ο οποίος έπαιζε επίσης ούτι και πολίτικη λύρα. Γεννήθηκε το 1890 στο Ακσεχίρ (το Φιλομήλιον της Φρυγίας) κι έφυγε από τη ζωή στη Νέα Ιωνία, το 1983.

«Αυτό που θαύμαζα Ιδιαίτερα στον Νικόλαο Στεφανίδη ήταν το ήρεμο και γεμάτο καλοσύνη βλέμμα του, η απόλυτη σεμνότητά του (ποτέ δεν περιαυτολογούσε, ποτέ δεν έκανε επίδειξη γνώσεων), η δεξιοτεχνία του, το πόσο άριστα κατείχε την θεωρία των μακαμιών κι η ακαταπόνητη δραστηριότητά του, που μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και την ωρολογοποιία. Τον γνώρισα στο περιβάλλον της Σχολής του Σίμωνα Καρά και ευτύχησα να τον επισκεφθώ και στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία. Όταν τον θυμάμαι μού έρχεται πάντα στο νου το ρητό «η μουσική εξευγενίζει τα ήθη».

Σημείωμα του Μάρκου Φ. Δραγούμη το δίσκο LP Νίκος Στεφανίδης – κανονάκι, που κυκλοφόρησε το 1986, στη σειρά: Έλληνες δεξιοτέχνες,

IBN: ΑΦ 63, Παραγωγή: Αφοί Φαληρέα.

AMOEBA TRIO
Πάνος Δηµητρακόπουλος: κανονάκι
Θωµάς Κωνσταντίνου: ούτι
Δηµήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
Kanun3
Πάνος Δηµητρακόπουλος: κανονάκι
Στέφανος Δορµπαράκης: κανονάκι
Ιφιγένεια Ιωάννου: κανονάκι
Κalkantza Trio
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο
Πάνος Δηµητρακόπουλος: κανονάκι
Κώστας Μερετάκης: κρουστά

Μαζί τους οι µουσικοί:
Νίκος Μέρµηγκας: λάφτα, λαούτο, µπουζούκι
Γιάννης Πλαγιαννάκος: κοντραµπάσο
ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ – ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ – ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ – ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

16 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.00
Christmas Theater

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Α ζώνη: 20 ευρώ
Β ζώνη: 15 ευρώ
Φοιτητικά – AMEA: 10 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 7701700
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 211 7701700,  viva.gr & ct.gr